מעבר לתפריט ראשי מעבר לתפריט תחתון
המדריך השלם לתכנון תאורת גינה

המדריך השלם לתכנון תאורת גינה

הנחת תשתית מראש תחסוך לכם הרבה כסף

הנחת תשתית חשמל מראש, תוזיל משמעותית את עלויות התאורה בגינה ותאפשר לכם גמישות בעיצוב בהמשך. היקף ההשקעה מסתכם בכמה מאות או אלפי שקלים לכל היותר, אך יכול לחסוך לכם הרבה מאוד כסף בעתיד. חציבה בקירות, פירוק הדק או הדשא לצורך חפירה והזמנת חשמלאי בנפרד - כל אלו יהיו הרבה פחות משתלמים לאחר סיום השיפוץ. כמו כן, זה יגרום לכם להתפשר ולבחור מתוך מגוון נמוך יותר של אפשרויות תאורה.

מה כוללת הנחת תשתית החשמל הבסיסית?

אם אתם יודעים בוודאות מה יהיו המיקומים של האלמנטים השונים בגינה, תוכלו למקם את תשתית החשמל בצורה מדויקת. אם אין לכם עדיין תוכנית מוגמרת, תוכלו להסתפק בהנחת צינורות שרשוריים כ-90 ס"מ מתחת לקו הקרקע (לפני שמכסים אותה באדמה) ואשר בעתיד תוכלו להשחיל דרכם כבלים.

אם לא תעשו זאת, תיאלצו להתפשר על גופי תאורה שיפעלו במתח נמוך. הנחת התשתית לקווי חשמל של 230 וולט, תאפשר לכם מגוון גדול יותר של אפשרויות תאורה. כמו כן, זכרו למקם מראש מספר שקעי חשמל מוגני מים לצורך חיבור של מכשיר חשמלי בקרבת פינת הברביקיו, לצורך חיבור מכסחת הדשא וכן כדי שתוכלו בעתיד לחבר תנור או מאוורר באזור פינת הישיבה. בשלב מאוחר יותר, החיבורים יהיו פרוביזוריים, פחות בטיחותיים או הרבה יותר יקרים.

הכי חשוב בתאורת חוץ: בטיחות ועמידות

בשל העובדה שתאורת חוץ, כשמה כן היא, מיועדת להיות בחוץ - הרי שעליה להתאים לכל תנאי מזג-האוויר, אשר בישראל מאופיינים בהפרשי טמפרטורה קיצוניים בין הקיץ לחורף. הדבר החשוב ביותר כשמדובר בשילוב הקטלני שבין מים לחשמל הוא לוודא שהם מוגני מים. ככל שמידת החשיפה למים גבוהה יותר, דרגת האטימה למים צריכה להיות גבוהה יותר. לתאורה המיועדת להיות מותקנת על הקיר ניתן להסתפק בדרגת אטימה של IP23, לגופים שצפויים להיות בקרבת ממטרות - IP44, לגופי תאורה שקועי רצפה - IP65 ולגופי תאורה בתוך בריכת נוי או בריכת שחייה יש להקפיד על דרגת אטימה IP68 עם מתח חשמלי נמוך (12 וולט).

בחנייה: באזור החנייה ובכניסה לבית מומלץ למקם פרוג'קטור עם גלאי תנועה שיידלק אוטומטית בעת מעבר של אדם או כלי רכב. מומלץ לתלות אותו בגובה של 3-4 מטר מהקרקע, על מנת שיאיר שטח של כ-25 מ"ר.

על ההבדל בין תאורה פונקציונלית לבין תאורת אווירה

מטרתה של תאורה שימושית (פונקציונלית) היא להאיר אזורים מסוימים בגינה לצורך התמצאות במרחב: למשל להאיר את שבילי ההליכה בגינה, את המדרגות, את החנייה, את הכניסה לבית, את פינת האוכל ואת פינת הקריאה. לעומתה, תאורת אווירה היא יותר דקורטיבית ומיועדת להדגיש צמחיה, פינות חמד, קיר ייחודי בחזית הבית או כל אלמנט מעוצב אחר שתבחרו. בשלב תכנון הגינה הראשוני, מוטב להשקיע בתאורה השימושית. זאת, משום שתאורת אווירה ניתן בהחלט להוסיף בהמשך, בהתאם למיקומי האלמנטים השונים בגינה.

תאורה פונקציונלית: חשוב לתכנן מראש

שבילי הליכה: תאורה זו צריכה להאיר את הדרך מבלי לסנוור. למשל, בתאורת התמצאות לאורך שבילי הליכה, מדרגות, או כל אזור מסוכן אחר בגינה חשוב שהתאורה תהיה מכיוון האדם הצועד בגינה והלאה, או מעליו. אם העין תפגוש את נקודת האור היא תסתנוור. לכן, חשוב שמקור האור לא יהיה ישיר ובגוון ביניים (גוון צהוב חם). בנוסף, ניתן למקם גופי תאורה נמוכים יותר, לאורך קו ההליכה, אך להקפיד שהם יהיו בעלי גוף תאורה עם כיסוי חלבי רך (מאט) כדי למנוע סנוור. בגופים אלו, המטרה היא שנראה רק הילת אור שבוקעת ולא תאורה חזקה מדי.

פינת הישיבה: בפינה זו מומלץ למקם את התאורה במידת האפשר מכיוון מעלה כלפי מטה. פתרון זה אפשרי כשיש תקרה או פרגולה מעל פינת הישיבה. אם אין ברירה ויש צורך לתלות את התאורה על אחד הקירות החיצוניים של הבית, או על עמוד לצד פינת הישיבה, חשוב להקפיד על שני גופי תאורה, שכן אחרת חלק מהיושבים יטילו "צל" ויחשיכו חלק מפינת הישיבה.

שני גופי תאורה רחבים יחסית, יצרו מעין "חפיפה" שתמנע את אותו אזור חשוך. חשוב שגופים אלו לא יהיו פרוג'קטורים, אלא גופים בעלי פיזור אור רחב יותר, עם עדיפות לגוף תאורה מאורך. האורך המומלץ הוא של 60 ס"מ לפחות, כשהעוצמה המינימלית המומלצת היא של 30 ואט לכל 10 מ"ר שתרצו להאיר. לצורך הארת שולחן אוכל מאורך, מומלץ למקם גוף תאורה ארוך יותר (90-120 ס"מ).

בחנייה: באזור החנייה ובכניסה לבית מומלץ למקם פרוג'קטור עם גלאי תנועה שיידלק אוטומטית בעת מעבר של אדם או כלי רכב. מומלץ לתלות אותו בגובה של 3-4 מטר מהקרקע, על מנת שיאיר שטח של כ-25 מ"ר.

תאורת אווירה: ניתן להשאיר לסוף, לאחר הקמת הגינה

תאורת השיחים והעצים: כיום ניתן בקלות לתלות על הקיר, בין השיחים ועל העצים סרטי לד ושרשראות תאורה סולאריים. בשל המתח הנמוך שלהם 6-24 וולט, הם בטיחותיים ומחזיקים מעמד לאורך שנים. היתרון הוא שהנורות הסולאריות נדלקות אוטומטית בערב לאחר שהוטענו מאנרגית השמש במהלך היום. קיימים גופי תאורה עם מפסק שמאפשר לכבות אותן, בשעת הצורך. לצורך הארת העצים, ניתן להשתמש בגופי תאורה הממוקמים באדמה ומכוונים כלפי מעלה.
ואגב, באמצעות תאורה תוכלו "לנכס" לעצמכם את העץ של השכנים. ברגע שתזרקו עליו אור, בשעות החשיכה הוא ייראה כאילו הוא ממוקם בשטח שלכם.

תאורת דשא: מומלץ להשתמש בגופי תאורה על עמודים נמוכים שנראים כמו פטריה. כדאי להימנע מגופי תאורה שקועים בדשא, שכן זה יקשה על מלאכת הכיסוח וסיבי הדשא ממילא יכסו אותם כשיצמחו.

הימנעו מצבעוניות יתר: כשאתם מאירים את הצמחייה בגינה, עשו זאת תוך מחשבה על המראה הכולל שיתקבל. לעתים, ישנה נטייה להתלהב בחנות, ולרכוש את כל צבעי הקשת. התוצאה יכולה להיות קיטשית ולהסתיר את היופי של הגוון הטבעי של הצמחייה.

להפעלת סרטון

סגור
Loading
Go back to %1