מעבר לתפריט ראשי מעבר לתפריט תחתון
שיפוץ הבית ותכנון תאורה

שיפוץ הבית ותכנון תאורה

אור הוא חלק בלתי נפרד מחיינו. באמצעותו אנו מדגישים פרטים מסוימים ומטשטשים אחרים, מקנים תחושת בטחון ויוצרים אפקטים, דוגמאות ותבניות.

הגדרת צרכים ומטרות

תכנון תאורה נכון מתחיל מזיהוי הצרכים שלנו כנגזרת משגרת היומיום, מההרגלים החברתיים שלנו, ומהסטאטוס המשפחתי הנוכחי והעתידי.
שאלות רלוונטיות לדוגמה הן: היכן בדירה המשופצת נעדיף לאכול את ארוחת הערב; האם בני הבית מארחים משפחה וחברים לארוחות, מסיבות, ערבי קריוקי או פשוט לשיחות קלילות; מהם הרגלי הצפייה בטלוויזיה; האם ילדים קטנים קמים לשירותים בלילה; היכן נמקם פריטי אמנות שיקרים לליבנו; ועוד.

שאלות נוספות שעולות בשלב שני נוגעות לאופי התאורה בחלקי הבית השונים. האם הסלון לאחר השיפוץ יהיה בסגנון אורבני, כפרי או מינימליסטי? האם המטבח דורש פרופיל תאורה אחד המעניק תחושה מודרנית או גופי תאורה עגולים הפזורים בתקרה מונמכת המספקים נופך חמים יותר?

תאורה פונקציונאלית ותאורת אווירה

ההפרדה המקובלת בתכנון תאורה היא לתאורה פונקציונאלית ותאורת אווירה. מטרתה של תאורה פונקציונאלית היא לסייע לנו בהתנהלות זורמת, נעימה ובטוחה בבית.
תאורה פונקציונאלית אחראית להארת חדרים ומרחבים פתוחים, לשמש כתאורת סימון בשעת הלילה, להאיר את אזורי הבישול, העבודה, הקריאה והמשחק.
תאורת אווירה משמשת כתאורת מילוי לתאורה המרכזית ונתפסת גם כחלק אינטגרלי מריהוט הבית.
מנורות קיר ,עמידה או מנורות שולחן למשל זמינות כיום במגוון רחב של צבעים, חומרי גלם, גדלים ועיצובים מרהיבים.

שילוב בין תאורה מפזרת ותאורה ממקדת יוצרים משחק מעניין בין צורות אור ותורם רבות לעושר הצורני והסגנוני בבית.

חשיבה הוליסטית על עיצוב והארת הבית

המשפט "מה שלא נאיר בצורה מספיקה - לא יראה", אמנם פשטני אבל נחשב לכלל אצבע בתכנון תאורה. למשל, רהיטים אשר לא יזכו לתאורה מספקת יהפכו כבדים ומגושמים וחומר הגלם המיוחד מהם הם עשויים פשוט יבלע וייעלם; נישה בסלון מואר לא תזכה לתשומת הלב אם לא תואר בתאורה נפרדת; וחדר ילדים שיואר באמצעות אור מרכזי ממוקד יהפוך בהיקפו לחשוך מדי.
שיפוץ הבית היא הזדמנות מצוינת לשלב גופי תאורה שקועים בתקרה או בקירות. גופי תאורה שקועים יכולים לספק גם תאורת שטיפה וגם תאורת אווירה, בהתאם למיקוד אלומת האור ועוצמת הארה של הנורה הספציפית. יש להיוועץ עם גורם מומחה על מנת לתכנן את פיזור גופי התאורה השקועים ולקבוע את מרחקם מהקירות והאחד מהשני.
היבט נוסף הקושר בין עיצוב הפנים לתכנון התאורה הוא הצבעוניות המרכזית בבית ובאזורים השונים. כדאי להאיר גוונים כהים ברחבי הבית (רצפה, קיר או ריהוט) בגוונים צהובים כיוון שהפרדת הצבעים של תאורה צהובה טוב יותר. מרחב בהיר ניתן להאיר באור לבן או צהוב על פי הטעם האישי.
על מנת לשלב את תכנון התאורה עם שיפוץ הבית, מומלץ להבין בעצמכם את הצרכים המעשיים והטעמים הסגנוניים של הבית החדש, ולהגיע לאחד מאולמות התצוגה, על מנת להתייעץ עם מומחה תאורה.

עקרונות בתכנון תאורה

  • יש להקדיש מחשבה לתכנון נקודות החשמל בבית, ובכלל זאת מיקום השקעים אשר ישמשו למנורות עמידה ושולחן, אפשרויות ההדלקה באמצעות מפסקים ועמעמים ונקודות החשמל בתקרה ובקירות להזנת גופים צמודים או תלויים.
  • על מנת לקבל פתרון מטבי, יש להגיע מוכנים עם שרטוט גודל החלל, גובה התקרה, עומק ההנמכה אם קיימת, מיקום נקודות החשמל וסוג הריהוט.
  • מומלץ למקם לפחות שני מקורות תאורה בכל חלל. האחד, לתאורה שימושית אשר תמוקם בדרך כלל בתקרה מעל למרכז הפעילות; והשני, לתאורה אווירה אשר תמוקם על קירות החדר או כמנורה עומדת.
  • חלל המשמש לפעילות רציפה וממושכת (למשל, מטבח או חדר עבודה) יואר בגוון לבן ביניים ובאמצעות נורות פלורסנט או לד שאינן מחממות ומציעות פיזור אור אידיאלי וחסכון בחשמל.
  • חלל המשמש לישיבה נינוחה וממושכת (למשל, חדר שינה, פינת אוכל, סלון או חדרי ילדים) יואר בגוון צהוב ובאמצעות גופי תאורה שמונעים סנוור.
  • ככלל, מנרות ליבון חשופה בהספק של 100 וואט או פלורסנט קומפקטי בהספק של 20 וואט (מצוין על גוף הנורה) מספיקים להאיר חלל בהיר בשטח של 10 מ"ר. גופי תאורה בעלי כיסוי חלבי מקטינים ב-50% את כמות האור הנראית.
  • בחלל כהה מומלץ להשתמש באור צהוב ובכמות תאורה הגדולה ב-50% מהנדרש בחלל בהיר, זאת בשל החזר תאורה נמוך יותר מקירות החדר ומהרהיטים.
  • במטבח, באמבטיה ובחדר עבודה נעשה שימוש בכמות אור גבוהה יותר מהמקובל לשטח הנתון.
סגור
Loading
Go back to %1